George Weah – od centarfora do predsjednika Liberije

Svijet 28. dec 201719:39 > 19:55
Izvor: Tanjug/AP Photo/Abbas Dulleh

Čovjek koji je 1995. godine proglašen za najboljeg fudbalera svijeta, čeka da preuizme vlast u Liberiji. George Weah pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Liberiji i to aktuelnog potpredsjednika države Josepha Boakaija. Poslije decenija nestabilnosti i ratova, u prvoj afričkoj republici ovo bi mogao da bude prvi miran prenos vlasti.

Bivša fudbalska zvijezda George Weah osvojio je 61,5 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Liberiji, dok je njegov protivnik, potpredsjednik Joseph Boakai dobio 38,5 posto, saopštila je Izborna komisija rezultate poslije prebrojavanja 98,1 posto glasova.

Prvi Afrikanac sa titulom najboljeg fudbalera svijeta, nekadašnja zvijezda PSG-a i Milana, bit će i prvi predsjednik Liberije, poslije 70 godina, koji će na čelo zemlje doći mirnom tranzicijom.

Izbori su mimo uobičajene prakse u jednoj od najstarijih slobodnih nacija u Africi, prošli bez nasilja. 

“Sve ide dobro, lako, mirno. U prvom krugu je bilo mnogo napetije”. 

Mediji u Monroviji već su Georgea Weahu proglasili pobjednikom.

“Vrlo sam sretan, jer su izbori bili fer. Bili su slobodni, fer i transparentni. Sada znam da će naš sljedeći lider biti George Weah”.

Ali u vladajućoj Partiji jedinstva nisu pomireni sa gubitkom na izborima.

“Izašli smo na izbore znajući od početka da ima puno problema. Nismo zadovoljni kako su poštovana uputstva Vrhovnog suda. Ipak smo se nadali slobodnim, poštenim i transparentnim izborima, ali sumnjam da smo ih imali”, rekao je zamjenik državnog predsjednika Joseph Boakai.

U prvom krugu održanom 10. oktobra, Weah je osvojio 38,4 posto glasova, a Boakai 28,8 posto. Drugi krug je prvobitno bio zakazan za 7. novembar, ali ga je Vrhovni sud odložio zbog žalbe trećeg kandidata. U Weahovom štabu smatraju da je na osnovu do sada prebrojanih glasova pobjednik već poznat i da je nekadašnja fudbalska zvijezda dobio čak 70 posto glasova.

Dalji razvoj političkih prilika u državi, koja je tek prije desetak godina izašla iz krvavih građanskih ratova u kojima je pobijeno preko 250.000 ljudi, neizvjestan je. Dosadašnja predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, inače dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine, nije mogla da se kandiduje poslije dva mandata i vlast će zvanično predati 22. januara pobjedniku drugog kruga.