Italija: I populisti i desničari žele vlast

Svijet 05. mar 201816:47 > 16:51
Izvor: Pixabay

Lideri dviju političkih stranaka koje su u Italiji osvojile najviše glasova su najavili borbu za preuzimanje vlasti nakon izbora, a na kojima je najviše Italijana glasalo za dva populistička pokreta, jedan usmjeren protiv establišmenta i drugi desničarski i antiimigrantski, prenosi Reuters.

Rezultati izbora su poslali uznemirujuće signale ka Evropskoj uniji koja se već suočava sa problemima, kao što su odnosi sa SAD-om, Brexit i najavljene reforme.

Neizvjesno formiranje vlasti Italiju će uvući, kako se pretpostavlja, u višemjesečnu političku nestabilnost. Antiimigrantska i desničarska Liga je saopćila da joj pripada pravo da formira vlast jer je osvojila najviše glasova.

“Imamo pravo i obavezu da vladamo”,  rekao je lider Matteo Salvin. Samo nekoliko minuta poslije njega, čelnik pokreta Pet zvijezda je dao sličnu izjavu.

“Otvoreni smo za razgovore sa svim strankama. Osjećamo obavezu da preuzemo vlast i formiramo političku silu koja predstavlja cijelu zemlju”, rekao je 31-godišnji Luigi Di Maio.

Koalicija Silvia Berlusconija i Demokratska partija Italije su osvojile manje od očekivanog broja glasova, pa će biti neophodno napraviti širu koaliciju, ako namjeravaju populističke pokrete spriječiti u preuzimanju vlasti, navode agencije.

Ne očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prije aprila otvoriti zvanične razgovore o formiranju vlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.