Makedonija protjerala ruskog diplomatu

Svijet 27. mar. 201815:15 > 15:24
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije je donijelo odluku o protjerivanju ruskog diplomate zbog zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, ali i zbog zaštite državnog interesa, integriteta i sigurnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopštilo je u ponedjeljak da je u konsultaciji sa saveznicima i partnerima iz Evropske unije (EU) i NATO-a i u solidarnosti sa Ujedinjenim kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske, donijelo odluku o protjerivanju ruskog diplomate. Ministarstvo je navelo da je protjerivanje u saglasnosti sa članom 9. iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Korištenje vojnog hemijskog oružja je u suprotnosti s Međunarodnim pravom i to utječe na sigurnost svih zemalja, navedeno je u saopštenju. Odluku o protjerivanju ruskih diplomata prethodno su donijele Velika Britanija, SAD i brojne članice EU.

“Radi se o pokušaju dobijanja osjetljivih i tajnih informacija, od velike važnosti za sigurnost Makedonije. Mislim da će veliko interesovanje sada biti preusmjereno na otkrivanje identiteta te osobe, koji smo obavezni zaštiti, iz poštovanja prema njegovoj državi, ali i zbog njegove lične sigurnosti”, rekao je makedonski ministar vanjskih poslova, Nikola Dimitrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.