Na ratnim bojištima umjesto u školskim klupama

Svijet 27. mar 201815:34 > 15:46
Izvor: UNICEF

Prema izvještaju UNICEF-a, 2 miliona djece ne pohađa nastavu, već se koriste kao vojnici. Upozorili su da postoji opasnost za 4,5 miliona djece, zbog prosvjetnih radnika koji više od godinu nisu primili platu.

U izvještaju o humanitarnoj krizi u Jemenu UNICEF navodi da je od 2015. godine do danas oko pola miliona djece napustilo školovanje. Na taj način je broj djece, koja ne pohađaju nastavu, povećan na dva miliona. 

Iz UNICEF-a su istakli i da 2.500 škola nije u funkciji jer se većinom koriste u vojne svrhe. Ukazali su i na potrebu pomoći građanima ove zemlje, kojih je 16 miliona, uključujući 8,2 miliona djece, u vidu pitke vode i sanitarne humanitarne pomoći. Iz Ureda UN-a u Ženevi potvrđeno je da će 3. aprila biti organizovana međunarodna konferencija na visokom nivou s ciljem pomoći građanima Jemena.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena. U sukobima su uništene neke od glavnih javnih usluga, kao što su vodosnabdijevanje i kanalizaciona mreža. Zbog toga su Ujedinjene nacije situaciju u Jemenu opisale kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu u savremeno doba. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.