Predložene nove mjere za dobijanje američke vize

Svijet 30. mar 201820:42 > 20:49
Podijeli:
Izvor: NICHOLAS KAMM / AFP

Putnici koji budu želeli da posete SAD uskoro će morati da daju svoje identitete na društvenim mrežama, prethodne brojeve telefona i e-mail adrese, saopštilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ta mjera odnosiće se na godišnjem nivou na oko deset miliona ljudi koji žele turističku vizu, ili da imigraraju u SAD. To se neće odnositi na diplomate i predstavnike vlade. 

U prijedlogu se ne pominje program izuzeća od viza (ESTA), koji koriste državljani oko 40 bogatih zemalja, među kojima 30 u Evropi. Taj program omogućava ostanak u SAD tokom 90 dana bez procedure dobijanja viza.

Putnici će biti u obavezi da daju podatke o poslednjih pet godina. To će se odnositi na prethodna putovanja u inostranstvo, brojeve telefona koje su koristili u tom periodu, e-mail adrese i profile na društvenim mrežama. 

O novom prijedlogu i njegovom usvajanju odlučit će se 29. maja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.