UK: Konzervativci izbjegli poraz na lokalnim izborima

Svijet 04. maj 201810:43 > 10:54
Izvor: Reuters

Konzervativna stranka britanske premijerke, Therese May, izbjegla je fijasko na lokalnim izborima u Londonu i pojačala je podršku u regijama koje su podržale Brexit, pokazuju rezultati izbora u petak koji su uništili nade laburista da će postići veliku pobjedu.

Ti su izbori viđeni kao test javne podrške premijerki koja se suočava s mogućom pobunom u parlamentu zbog strategije o izlasku iz Evropske unije.

Nakon objave dvije trećine glasova očito je da je May izbjegla veliki poraz koji bi oslabio njezin autoritet nad konzervativnim zastupnicima uoči ključnih ispita za njezin plan o izvlačenju Britanije iz carinske unije nakon što ona napusti europski savez.

“Ovi rezultati su dobri za bilo koju vladajuću stranku koja je na vlasti osam godina”, smatra Tony Travers, profesor s London School of Economicsa.

“Oni su olakšanje za May i cjelokupnu konzervativnu stranku jer sugeriraju da su, usprkos unutarnjim sukobima među konzervativcima oko Brexita, problemi među laburistima još gori”, dodaje stručnjak.

Laburisti su imali velika očekivanja, no izbori su pokazali ograničenja nedavnog rasta njihove popularnosti pod vodstvom veteranskog socijaliste Jeremyja Corbyna.

May je zadržala kontrolu nad okrugom Wandsworth, područjem niskih poreza i uporištem konzervativaca još od premijerke Margaret Thatcher. Taj je okrug bio jedan od ambicioznijih ciljeva laburista na izborima u četvrtak i vodili su žestoku kampanju kako bi ga osvojili.

“Laburisti moraju u budućnosti učiniti puno, puno više nego na ovim lokalnim izborima kako bi bolje uvjerili biračko tijelo”, smatra Travers.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.