Princ William stiže u posjetu Palestini 27. juna

Svijet 26. maj 201814:03 > 14:05
Izvor: Reuters

Kensingtonska palača saopćila je da će Princ William, vojvoda od Cambridgea, posjetiti Ramallah 27. juna, u okviru turneje u tri bliskoistočne zemlje.

Službena turneja će početi 24. juna posjetom Jordanu, nakon čega slijedi posjeta Izraelu i Palestini, koja je u saopćenju nazvana „Okupiranim palestinskim teritorijama“, izvještava WAFA.

”Kao što je ranije najavljeno, Njegovo Visočanstvo vojvoda od Cambridgea će ovog ljeta posjetiti Jordan, Izrael i Okupirane palestinske teritorije. Posjeta je na zahtjev Vlade Njenog Visočanstva, a jordanske, izraelske i palestinske vlasti pozdravljaju ovu posjetu”,  navedeno je u saopćenju Palače.

Ova prva ikada službena posjeta ovim zemljama jednog člana britanske kraljevske porodice prvi put je najavljena 1. marta. Planirano je da počne u nedjelju, 24. juna, u Ammanu, u Jordanu.

U ponedjeljak će vojvoda od Cambridgea stići u Tel Aviv nakon posjete Jerashu u Jordanu.

Princ Willliam će zatim u srijedu posjetiti Ramallah i Jerusalem i zaključiti svoju posjetu u četvrtak odlaskom iz Jerusalema.

Palestinska Samouprava pozdravila je posjetu kada je prvi put najavljena.

Članica izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi u saopćenju je tada kazala da „uime izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije i plaestinskog naroda, mi želimo dobrodošlicu Njegovom visočanstvu vojvodi od Cambridgea čija je posjeta Palestini zakazana za ovo ljeto.“

”Princ William, koji je prihvatio poziv palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, bit će dobrodošao gost, ne samo rukovodstva, već i palestinskog naroda koji će s njim moći podijeliti svoje priče iz prve ruke i povezati se na ljudskom nivou”, dodala je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.