Francken: Riješiti izbjegličku krizu ili će se EU raspasti

Svijet 05. jun 201815:18 > 15:24
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Ministar za izbjeglice i migracije Belgije Theo Francken izjavio je kako ukoliko se ne riješi problem izbjegličke krize, Evropska unija (EU) raspast će se u roku od nekoliko godina.

Francken je prije sastanka Evropskog vijeća za unutrašnje poslove i pravdu u Luksemburgu izjavio kako je Evropa jedna kuća i već tri godine se raspravlja ko će u kojoj sobi boraviti.

”Ali prvo bismo trebali zatvoriti prednja i zadnja vrata kuće”, smatra Francken koji je dodao kako se u Evropskoj uniji ne raspravlja o suštinskim problemima kada je riječ o izbjegličkoj krizi.

Kazao je kako bi za rješavanje izbjegličke krize trebalo usvojiti australski model te da će tako biti u potpunosti zaustavljene ilegalne migracije, a vrata će biti otvorena izbjeglicama koje dolaze legalnim putem.

Rekao je kako bi s Tunisom trebalo potpisati sporazum sličan onom između Evropske unije (EU) i Turske.

Smatra da bi se tako otvorila mogućnost da migranti koji dolaze iz Libije ponovo budu vraćeni u Tunis.

Dodao je kako članice EU-a neće pokazati solidarisanje dok se ne zatvore sva vrata ilegalnim migrantima.

”Spremamo svoj kraj. Ukoliko se ne riješi problem izbjegličke krize, EU će se raspasti za nekoliko godina”, smatra Francken.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.