The Guardian: Ruska špijunka u ambasadi SAD u Moskvi

Svijet 02. avg 201823:29 > 23:34
Podijeli:
Izvor: N1

Američki kontraobavještajni istražitelji otkrili su da je osumnjičena ruska špijunka radila neprimijećena u američkoj ambasadi u Moskvi više od deset godina, prenosi britanski list The Guardian.

Špijunku, Ruskinju, zaposlila je jedna od američkih tajnih službi i, kako se vjeruje, imala je pristup internetu i e-mail sistemima preko kojih je mogla da dođe do povjerljivih materijala, uključujući rasporede predsjednika i potpresjednika SAD. Ona je, prema navodima The Guardiana, radila za Tajnu službu godinama, prije nego što je postala sumnjiva 2016. za vrijeme rutinske bezbjednosne provjere koju su sprovela dva istražitelja iz američke Regionalne bezbjednosne kancelarije(RSO). 

Oni su utvrdili da je imala redovne i neodobrene sastanke sa članovima glavne ruske obavještajne agencije FSB. 

List The Guardian piše da je, po njihovim saznanjima, RSO dao znak za uzbunu u januaru 2017. godine, ali da Tajna služba nije pokrenula sopstvenu istragu. Umjesto toga oni su odlučili da je tiho otpuste nekoliko mjeseci kasnije, moguće da bi spriječili neprijatnosti koje bi to saznanje moglo da izazove. 

Jedan obavještajni izvor rekao je za The Guardian da je ta žena otpuštena prošlog ljeta, kada joj je State Department ukinuo dozvolu za pristup povjerljivim podacima. To se dogodilo neposredno prije kruga protjerivanja američkog osoblja od strane Kremlja, koje je uslijedilo poslije američkog uvođenje novih sankcija Rusiji. 

Naređenje da se skloni 750 američkih službenika iz diplomatske misije u Rusiji od 1.200 ljudi je, kako navodi The Guardian, izgleda poslužilo kao pokriće za njeno otpuštanje. Neimenovani izvor je rekao za The Guardian da Tajna služba pokušava da sakrije njeno špijuniranje tako što su je otpustili. 

“Šteta je već napravljena ali viša uprava Tajne službe nije sprovela nikakvu internu istragu da procjeni štetu ili vidi da li je ona regrutovala neke druge službenike da joj daju informacije”, rekao je taj izvor. 

Na pitanje The Guardiana o tome da li je sprovedena istraga o toj ženi i o njenom otpuštanju, Tajna služba SAD je pokušala da umanji značaj njene uloge, ali nije demantovala da je ona bila identifikovana kao potencijalna krtica. Amerčka Tajna služba je navela da niko od stranaca zaposlenih u ambasadi ni u jednom trenutku nije u položaju da ima pristup informacijama vezanim za nacionalnu bezbjednost.

Tajna služba je američka savezna agencija koja je deo Ministarstva za unutrašnju bezbjednost i ima više od 150 kancelarija širom svijeta.

Otkriće moguće krtice ruskog FSB-a među njihovim zaposlenima u američkoj ambasadi u Moskvi jako bi narušilo njihovu reputaciju i moglo bi da ima teške posljedice za bezbjednost drugog osoblja Tajne službe i onih koje ta služba treba da štiti. The Guardian navodi da je dobio ime osumnjičene špijunke i podatke o tome šta je radila u agenciji, kao i da je pokušao da je kontaktira, ali da ona nije odgovarala na pozive.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.