Uhapšeni novinari Al Jazeere zbog dronova nad Parizom

Svijet 25. feb 201519:50 > 19:50
Izvor: EPA

Tri novinara katarske televizije kuće Al Jazeera uhapšena su danas u Parizu, jer su bespilotnom letjelicom upravljali iz parka na ivici francuske prijestolnice, javlja APF.

“Jedan je upravljao dronom, drugi je snimao, a treći posmatrao”, izjavio je izvor te agencije iz francuskog pravosuđa.

Zasad nema indicija da su ta tri novinara povezana sa nizom noćnih letova dronova uočenih nad Parizom tokom ove nedjelje.

Najmanje pet bespilotnih letjelica primjećeno je da tokom noći između ponedjeljka i utorka iznad centralnog dijela Pariza, naveo je izvor francuskih snaga sigurnosti, navodeći da policija nije mogla da utvrdi njihove operatore.

U ranim jutarnjim satima u utorak najprije je viđen dron u neposrednoj blizini Američke ambasade u Parizu, zatim iznad Ajfelovog tornja, Trga Konkord i Vojnog muzeja.

“To bi mogla da bude koordinirana akcija, ali mi to ne znamo za sada. Uradili smo sve da lociramo i uhvatimo operatore, ali oni nisu pronađeni”, naveli su neimenovani izvori bliski istrazi, prenijela je agencija AFP.

Agencija podsjeća da je u Francuskoj viđeno niz performansa “misterioznih dronova” u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prije mjesec dana, 20. januara dron je, na kratko, preletio predsjedničku palatu u Parizu, dok je još oko 20 dronova ranije viđeno kako lete iznad francuskih nuklearnih elektrana.

Međutim do danas, oni se nikada nisu pojavili u tolikom broju tokom jedne noći, navode isti izvori.

Francuski zakon zabranjuje male civilne dronove u oblastima kao što su nuklearna postrojenja koje su zaštićena zonom zabrane letova, u radijusu od 2,5 kilometra i na visini od 1.000 metara.

Uprkos podizanju stepena sigurnosti zbog rizika od terorističkih napada u Francuskoj, lokalna policija, do sada, nije bila u stanju da identifikuje ko stoji iza aktivnosti sa dronovima, mada stručnjaci tvrde da takve male bespilotne letjelice ne bi izazvale prijetnju u slučaju pada na objekte.