Novinari Al Jazeere pušteni na slobodu

Svijet 26. feb 201513:09 > 13:15
Izvor: EPA

Novinari katarske tv postaje Al Jazeere uhapšeni u srijedu pošto su poslali bespilotnu letjelicu iznad Pariza, pušteni su u četvrtak, rečeno je iz sudskog izvora.

Trojica novinara su puštena na slobodu, a samo će osoba koja je upravljala letjelicom morati pred sud sljedeće sedmice kako bi čuo presudu u okviru postupka “priznavanja krivice”, istaknuto je iz istog izvora. Prelijetanja bespilotnih letjelica bez dozvole zabranjena su u Parizu.

Nije pokrenut kazneni progon protiv dvojice kolega uhapšenih zajedno s njim u Bulonjskoj šumi, na zapadu Pariza, prema istom izvoru.

Do privođenja je došlo dok je francuska policija na oprezu od jeseni zbog brojnih tajanstvenih prelijetanja bespilotnih letjelica nad nuklearnim postrojenjima.

U ponedjeljak i utorak, dvije noći zaredom, ukazano je na letove bespilotne letjelice iznad Pariza, zbog čega je francusko pravosuđe otvorilo istragu.

Nikakva veza ne postoji između tih hapšenja” u Bulonjskoj šumi novinara Al Jazeere “i prelijetanja prethodnih noći”, rekao je izvor blizak tom predmetu u srijedu.