Muzej špijunaže u Vašingtonu, priča o tajnom svijetu agenata

Svijet 02. sep. 201817:40 > 20:24
Podijeli:
Izvor: VOA

Vremena u Vašingtonu su čudna i zbunjujuća. Govori se o sastancima političkih operativaca sa Rusijom, a Bijela kuća je u sporu sa sopstvenim obavještajnim službama. Ali, sve to doprinosi većem interesovanju za tajni svijet špijunaže i ide na ruku direktoru Međunarodnog muzeja špijunaže u Vašingtonu.

Iako se političke intrige svakodnevno odigravaju samo nekoliko ulica dalje…Muzej špijunaže se drži dalje od toga. Novi direktor kaže da se muzej bavi činjenicama i objektivnim informacijama, a da političku retoriku radije ostavlja bivšim obavještajcima i analitičarima.

“Zvaničnici koji su izašli iz administracije imaju puno pravo da govore šta hoće. Mi se ne fokusiramo na aktuelne afere. Naš cilj je da informišemo javnost kroz historiju, odnosno stavljamo aktuelne događaje u historijski kontekst”, kaže Chris Costa, direktor muzeja špijunaže.

Pukovnik Chris Costa je više zainteresovan za edukaciju radoznale javnosti o tome kako iznutra izgledaju tehnike špijunaže… što dobro zna iz prve ruke, pošto je 34 godine radio u kontraobavještajnoj službi američke vojske.

Priznaje da mu je trebalo vremena da se navikne na ulogu direktora Muzeja špijunaže.

“Ali je iskustvo na kraju ispalo katarzično, jer imam odličnu priliku da javnosti odgovorno ispričam svoju priču”, dodaje Costa.

Hodajući kroz muzej, direktor se prisjeća nekadašnjih tajnih operacija i jednog pogrešnog koraka – u koji je umješan i sladoled.

“Prvi put kad sam se prerušio imao sam vještačke brkove. Ne bih da govorim o detaljima, ali kad sam stavio te brkove – morao sam da pojedem sladoled. Da li ste nekada nosili masku ili vještačke brkove dok jedete sladoled u kornetu? Bio sam prestravljen da će mi brkovi otpasti usred zadatka zbog tog sladoleda”, kazao je Costa.

Dane pune rizika Costa je ostavio iza sebe i sada veoma ozbiljno shvata novu ulogu – jer javnosti predstavlja i rad agenata koji u tajnosti rade težak posao očuvanja bezbjednosti zemlje.

“Tu nemate pravo na grešku. Ja treba da predstavljam rad tih agenata, a opet ne smijem da pričam javno o tome šta zapravo rade”, naglasio je on.

Otkad je muzej otvoren 2002. godine, interesovanje javnosti za tehnike špijunaže je sve veće.

Sljedeće godine bi trebalo da se preseli u novu zgradu, a direktor Chris Costa obećava da će posjetioci moći da vide više špijunskih uređaja, čuju više priča i zadovolje svoju radoznalost o tajnom svijetu špijunaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.