Tristo miliona dolara rođendanskih donacija na Facebooku

Svijet 22. sep 201819:44 > 20:57
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Facebook je uvijek bio zgodan način da čestitate rođendan prijateljima ili rođacima. Međutim, mnogi korisnici su počeli da primjenjuju i novu opciju koja je uvedena prije godinu dana, a kojom se rođendanske želje pretvaraju u male donacije dobrotvornim organizacijama, čiji su ciljevi bliski slavljeniku ili slavljenici.

Samo u prvoj godini, zahvaljujući rođendanskim donacijama preko Facebooka, prikupljeno je više od 300 miliona dolara za različite organizacije širom svijeta.

Sten Jensen voli da volontira u Centru za morske sisare u sjevernoj Kaliforniji, gdje često pruža pomoć povrijeđenim morskim lavovima. Toliko voli taj posao da je, za svoj 65. rođendan, pozvao svojih 1.400 prijatelja na Facebooku da mu pomognu da prikupi novac za taj centar.

“Pomislio sam – bolje da uradim nešto korisno za rođendan nego da primam čestitke. Zato sam postavio cilj da prikupim 500 dolara, jer sam pomislio – zašto da ne? Dostigao sam tu sumu poslije dan, dva, a na kraju prikupio 2.300, iznad svih očekivanja”, objašnjava Jensen.

On koristi relativno novu opciju na Facebooku zahvaljujući kojoj korisnik, za svoj rođendan, lako može da pozove prijatelje i rođake da daju novčani prilog nekom cilju koji mu je blizak srcu. Jensen je obavijestio svoje donatore koliko je koristan bio njihov prilog.

“Rekao sam im ‘Kupili ste tonu ribe. Zahvaljujući vama nekoliko dana možemo da nahranimo sve životinje u centru'”, oduševljeno objašnjava.

Facebook u posljednje vrijeme prati negativni publicitet, jer je utvrđeno da njegove usluge mogu da se koriste i za širenje mržnje i uticaj na izbore u nekoj drugoj zemlji. Ali opcija rođendanskih donacija je pokazala koliko su moćni društveni mediji, kada se koriste za nešto dobro, kaže predstavnica kompanije Roya Winner.

“Stvarno je uzbudljivo što je za jednu kratku godinu od kada smo uveli ovaj način doniranja prikupljeno više od 300 miliona dolara za neprofitne organizacije”, kaže ona.

Ovaj način prikupljanja novca ima veliki efekat.

“Mnoge neprofitne organizacije su nam javile da je ovo promijenilo način na koji obavljaju prikupljanje sredstava. Ranije su organizacije morale da priređuju gala večeri ili potroše mnogo novca na kampanje za prikupljanje donacija ili slanje pisama sa pozivom na davanje novčanih priloga za neki cilj”, dodaje Winner.

Behnoush Babzani je nedavno napunila 35 godina. Iskoristila je rođendan da pozove prijatelje da daju donacije za cilj koji je njoj veoma blizak – pomoć ljudima kojima je potrebna transplantacija koštane srži.

“Nije stvar u tome da mi je tijelo proizvodilo kancerogene ćelije, već što nije uopšte proizvodilo ćelije. Sjećate se ‘dječaka u balonu’, morala sam da budem izolovana, jer me nije štitio imuni sistem”, priča Babzani.

Zato je preko Facebooka pozvala prijatelje da daju donacije. Cilj joj je da prikupi 350 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.