Njemačka: Tri milijarde eura za vještačku inteligenciju

Svijet 15. nov 201817:10 > 17:16
Izvor: Tanjug/AP, Markus Schreiber

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da će njena zemlja do 2025. godine izdvojiti više od tri milijarde eura za istraživanja u oblasti vještačke inteligencije.

Istakla je da planiraju angažovati oko 100 profesora u toj oblasti koja u brojnim zemljama svijeta privlači sve veću pažnju.

“Naš cilj je da ‘Made in Germany’ postane brend u oblasti vještačke inteligencije”, kazala je Merkel novinarima u gradu Potsdamu, u blizini Berlina, gdje se održava sastanak kabineta njemačke vlade na kojem se govori o pitanjima digitalizacije i vještačke inteligencije.

Naglasila je i da će investicije njemačke federalne vlade u ovoj oblasti biti važan korak kako bi ta zemlja povećala konukurentnost na globalnom nivou.

Dodala je da će i pokrajinske vlade u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za vještačku inteligenciju, napominjući da očekuje kako će investicije privatnog sektora u ovoj oblasti biti dvostruko veće od izdvajanja federalne vlade.

Ministar finansija Olaf Scholz je novinarima kazao da napore koje će Njemačka poduzeti u oblasti vještačke inteligencije treba posmatrati u kontekstu reformi koje u toj oblasti poduzima i Europska unija (EU).

Istakao je da je vrijednost investicija koje planira njemačka vlada na zadovoljavajućem nivou u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.