NY Times objavio video o ubistvu Khashoggija: "Reci šefu…"

Svijet 17. nov. 201816:12 > 16:15
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Američki list New York Times je na internet stranici objavio videozapis koji sadrži detalje o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

U videozapisu koji hronološki iznosi brutalno ubistvo Khashoggija, navedeno je kako je 15-člani ubilački tim koji je stigao iz Saudijske Arabije u Istanbul, postavio zamku Khashoggiju. 

Naglašeno je također kako je Khashoggi bio jedno od imena koja su kritikovala saudijske vlasti i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Također je istaknuto kako su turski mediji nakon ubistva podijelili dokaze koji ukazuju na vezu saudijskih zvaničnika s ovim slučajem.

U videozapisu se mogu vidjeti fotografije i snimci 15 osoba povezanih s ubistvom, a za neke od njih se ističe kako su povezani s princom bin Salmanom.

Između ostalog, navodi se kako je riječ o ubistvu s predumišljajem, odnosno da je Khashoggi napadnut po ulasku u zgradu konzulata u Istanbulu. Njegovoj tijelo je potom raskomadano, a nakon toga i odneseno iz konzulata.

U videozapisu je istaknuto kako je lider u akciji ubistva Khashoggija bio saudijski sigurnosni dužnosnik Mahir Abdulaziz Mutreb. On je, kako se navodi, nakon što je ubistvo izvršeno obavio telefonski razgovor u kome je osobi s druge strane telefona kazao: “Reci šefu, završen posao.”

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.