Istraživanje UN-a: Za razliku od Balkanaca, Nijemci rado plaćaju porez

Svijet 03. jan. 201917:28 > 17:32
Podijeli:
Izvor: N1

Nijemci spadaju među nacije koje rado plaćaju porez u svrhu finansiranja javnih dobara, proizlazi iz ispitivanja Institute of Commons and Esonomics iz Basela za Ujedinjene nacije, prenose njemački mediji.

“Na ljestvici od jedan do 10 pri čemu 10 predstavlja najviši stupanj prihvatljivosti plaćanja poreza, Njemačka je zabilježila najvišu izmjerenu vrijednost od 7,0“, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se nepotpune rezultate ispitivanja.

Prema istim informacijama, građani balkanskih zemalja nerado plaćaju porez. Najniža vrijednost je zabilježena u Makedoniji (3,2), Crnoj Gori (3,9) te Srbiji (4,1).

Bazelski institut je istraživanje provodio posljednje tri godine u 141 zemlji i to uz pitanje u kojoj mjeri su žitelji jedne zemlje voljni plaćati porez za financiranje javnih izdataka za socijalni sistem, zdravstvo javne medijske servise i kulturne organizacije. Potpuni podaci istraživanja bit će objavljeni u martu.

Njemačka vlada aktualno radi na pripremi ispitivanja na kojem bi se građani Njemačke trebali izjasniti o tome jesu li zadovoljni trenutnim poreznim stopama. Na temelju rezultata ispitivanja ministar finansija i vicekancelar, Olaf Scholz, trebao bi pripremiti reformu njemačkog poreznog sistema.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.