Muškarci u EU će imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta

Svijet 25. jan 201910:21 > 10:25
Izvor: Pixabay.com

Vijeće EU-a i Evropski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihovog djetata te se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za skrb o bližim srodnicima.

Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihovog djeteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati duži i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.

Pravila također predviđaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva mjeseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.

“Ovaj dogovor omogućava porodicama sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima da odluče kako će kombinovati rad i porodični život. To je velik korak prema Evropi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava. Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obaveze skrbi o djeci i rodbini”, rekli su u pisanoj izjavi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vera Jourova.

Dogovor još trebaju formalno potvrditi oba suzakonodavca, Vijeće EU-a i Evropski parlament.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.