Val ekstremne hladnoće 'zaledio' SAD, najmanje 12 mrtvih

Svijet 31. jan 201909:03 > 19:50
Podijeli:
Izvor: STRINGER / REUTERS

Sjever Sjedinjenih Država u srijedu su zahvatile polarne temperature i arktički vjetar pa su vlasti bile prisiljene proglasiti izvanredno stanje kako bi zaštitile najugroženije dijelove populacije. Umrlo je najmanje 12 ljudi.

“Nezapamćena zračna masa” izazvala je ekstremno niske temperature koje se kreću između -34 i -51 Celzijevih stupnjeva u regiji Velikih jezera i na srednjem zapadu.

U gradiću Mahnomenu u sjeverozapadnoj Minnesoti živa se u šest sati ujutro spustila na -40 Celzijevih stupnjeva, s osjetom hladnoće -53 stupnja.

Vlasti u Illinoisu, Winsconsinu i Michiganu izdale su upozorenja na ekstremnu hladnoću koja je zahvatila područje na kojem živi oko 60 milijuna ljudi. 

Izvor : STRINGER / REUTERS

Hladnoća i HLADNOĆA

U Chicagu, trećem najvećem gradu u SAD-u, zvanom “Vjetroviti grad”, u srijedu ujutro bilo je -30 stupnjeva, a popodne -26.

“Riječ je o nezabilježenoj hladnoći u povijesti”, rekao je čikaški gradonačelnik Rahm Emmanuel na tiskovnoj konferenciji u srijedu navečer.

“Temperature ugrožavaju živote i trebamo postupati u skladu s time”. rekao je Emmanuel.

“Postoji hladnoća, a postoji i HLADNOĆA”, upozorio je američki državni meteorološki zavod, “ekstremna i opasna HLADNOĆA”.

Veliki komadi leda nalaze se u gradskim kanalima i na zamrznutim obalama jezera Michigan, kojeg prekriva magla uzrokovana razlikom u temperaturi između zraka i vode.

“Osjećam se zamrznuto, ne mogu osjetiti vlastitu kožu”, rekao je Leon Gilbert (31) koji radi u kafiću u centru grada u koji sada nitko ne navraća.

Kako bi se zaštitili od ledenog vjetra, ljudi izlaze van prekrivajući oči skijaškim maskama.

Prema naredbi Gretchena Whitmera, guvernera Michigana, svi državni uredi zatvoreni su do petka, a manje važni dužnosnici ostali su kod kuće. Škole su također zatvorene jer se i u četvrtak očekuju temperature između -30 i -40 Celzijevih stupnjeva, prema američkom državnom meteorološkom zavodu.

Ledeni vjetar koji je došao iz arktičkog kruga, te se kreće prema istočnoj obali SAD-a, dosad je uzrokovao smrt 12 osoba te brojne smetnje, javljaju mediji.

Djelatnici željeznica u Chicagu zapalili su tračnice kako bi spriječili njihovo zamrzavanje i oštećenja. Svi vlakovi gradskog metroa obustavljeni su do daljenjeg.

“Bilo je puno problema s kabelima za napajanje”, rekao je glasnogovornik kompanije, prenijeli su mediji.

“Ostanite na toplom”

Zračni je promet također poremećen. Otkazano je više od 2500 domaćih i inozemnih letova u Sjedinjenim Državama, a putnici se moraju nositi s hladnoćom još najmanje jedan dan.

“Ostajem jer su svi moji letovi otkazani”, našalio se Brandon Robinson, koji je morao provesti još jedan dan u hotelu u Chicagu.

Gradonačelnik je na Twitteru pokrenuo oznaku “staywarm”, pozivajući građane da ne izlaze na zimu.

Preko 270 “punktova za grijanje” postavljeno je u saveznim zgradama, društvenim centrima, knjižnicama te policijskim stanicama, za sve koji se trebaju ugrijati, uključujući i 16.000 beskućnika koji žive u gradu.

U Minneapolosu i njegovom susjednom gradu Saint Paulu, mnoga će skloništa ostati otvorena čitav dan.

Suočavajući se s lošim vremenskim uvjetima, američka poštanska služba obustavila je dostave u srijedu u šest država: Illinoisu, Iowi, Minnesoti, Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Wisconsinu.

Očekuje se kako će se vrijeme na tim prostorima stabilizirati tijekom vikenda, dok se nalet hladnoće kreće prema istoku zemlje. Pad temperatura i snijeg očekuju se u Pennsylvaniji i Maineu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.