Zbog ove fotografije grčki ministar na udaru kritike

Svijet 15. mar 201516:03 > 16:06
Izvor: Twitter

Grčki ministar financija Janis Varoufakis izjavio je u nedjelju da mu je žao zbog fotografija objavljenih u francuskom časopisu koje su izavale val kritika u Atini i na internetu.

“Upitao sam se: Sviđa li mi se ta estetika? Ne. I žao mi je. Oboma  nam je žao”, rekao je Varoufakis grčkoj televiziji.

Serija fotografija, koje je u četvrtak objavio Paris Match, prikazuje Varoufakisa za klavirom u dnevnoj sobi i za večerom sa suprugom, umjetnicom Danae Stratou na terasi s pogledom na Akropolu.

Uslijedila je lavina kritika na internetu, a konzervativni politički konzultant u Bruxellesu Lasse Boehm napisao je: “Bitka protiv mjera štednje počinje čašom Chardonnayja i grilanim lubinom”.

U intervjuu objavljenom uz fotografije, Varoufakis je kritizirao logiku međunarodne pomoći Grčkoj o kojoj želi ponovno pregovarati sa stranim zajmodavcima i istaknuo da su mjere štednje najviše pogodile siromašne.

Obični građani iskazali su grčkoj televiziji svoje čuđenje da Varoufakis suočen s dužničkom krizom ima vremena da sate provede na takvim fotoprodukcijama. Grčki tabloidi nedavno su izračunali da je Varoufakis u 30 dana dao više od 40 intervjua, uglavnom televizijskih.

Bivši profesor ekonomije, Varoufakis je postao ministar nakon pobjede krajnje lijeve stranke Siriza u januaru na valu nezadovoljstva Grka nametnutim mjerama štednje.