Nijemci montirali "srednji prst" Varufakisu

Svijet 19. mar 201511:02 > 11:25
Izvor: Screenshot YouTube

Voditelj njemačkog večernjeg 'talk showa' Jon Boehmermann preuzeo je u srijedu odgovornost za manipulaciju dvije godine starom video snimkom na kojoj grčki ministar financija Janis Varufakis navodno pokazuje srednji prst Njemačkoj.

Taj je video izazvao medijsku buru ranije ove sedmice kada je drugi njemački voditelj Guenther Jauch suočio Varufakisa sa snimkom tokom intervjua, a ministar je odmah žučno demantirao autentičnost snimke.

Bohmermann, voditelj emisije Neo Magazin Royale na njemačkoj televiziji ZDF, postavio je na internet video u kojemu objašnjava kako je prije mjesec dana zajedno sa svojim uredničkim timom došao u posjed snimke dok je radio istraživanje za satirčki muzički video te da je zatim manipulirao snimkom kako bi izgledalo da je Varufakis pokazao srednji prst.

pročitajte još

“Trebao nam je orginalni materijal na kojemu je Varufakis i tada ga nije bilo pa smo ga morali potražiti”, rekao je Bohmermann.

Nakon što je čuo za Varufakisove izjave na zagrebačkom Subversive Film Festivalu 2013. urednik Bohmermannovog showa iskoristio je svoje veze u Hrvatskoj kako bi dobio pristup tom arhivskom materijalu u
kojemu sadašnji ministar govori na pozornici o krizi eura.

U jednom trenutku Varufakis je rekao: “Moj je prijedlog bio da se jednostavno Grčka povuče iz eurozone u januaru 2010. i Njemačkoj pokaže prst i kaže ‘Evo, sada možete problem riješavati sami sa sobom'”.

“To je indirektni govor – on zapravo ne kaže da želi pokazati prst Nijemcima”, kazao je Bohmermann, ali je dodao kako je mislio da bi bilo zanimljivo pokušati uklopiti gestu pokazivanja srednjeg prsta s tom određenom rečenicom u snimci.

On i njegov urednički tim zatim su snimili glumca kako pokazuje srednji prst, a nakon toga su pomoću softvera za uređivanje video snimki dodali gestu Varufakisu u pravom trenutku.

Ta je gesta jedna od više razloga zbog kojih su nedavno zategnuti odnosi između Njemačke i Grčke. Berlin je zauzeo oštro stajalište glede grčke provedbe ekonomskih reformi u zamjenu za prijeko potrebnu pomoć Ateni.

Urednici emisije Show Guenthera Jaucha koji se prikazuje na televiziji Das Erste tvrdili su da su snimku pokazali stručnjacima i da nijedan nije doveo u pitanje njezinu autentičnost.