Snimak hapšenja počinitelja terorističkog napada u Christchurchu (VIDEO)

Svijet 15. mar 201909:04 > 09:27
Podijeli:
Izvor: screenshot/Reuters

Tri osobe koje su osumnjičene za napad na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu uhapšene su, dok je jedna žena zadržana - ali se još uvijek ne smatra osumnjičenom. U napadu je poginulo 49, a teže ranjeno više od 20 osoba.

Agencija Reuters objavila je snimak hapšenja napadača Brentona Tarranta, koji je izvršio napad koji je okrarakterisan kao teroristički.

Neposredno prije napada na društvenim mrežama pojavio se manifest za koji se vjeruje da ga je napisao jedan od napadača.

Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

VEZANE VIJESTI

U njemu napadač objašnjava razloge napada.

Mediji pišu da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu Brenton Tarrant postavio i manifest od 87 stranice o razlozima napada u kojem je sebe opisao “običnim 28-godišnjim bijelcem, rođenim u Australiji u porodici slabijeg imućnog statusa”.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Nije spomenuo koliko dugo je živio u Australiji, no naveo je kako nije imao interesovanje za obrazovanje.

Istakao je i razloge napada te rekao da je to “osveta za smrt hiljada osoba koje su izveli stranci”.

Vlasti su pozvale ljude u centralnom Christchurchu da ostanu u svojim kućama, a policija je upozorila vjernike da ne idu u džamije „u cijelom Novom Zelandu“.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad