Brojne osude zbog terorističkog napada na Novom Zelandu

Svijet 15. mar 201910:36 > 10:39
Podijeli:
Izvor: Reuters

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova, Evropska unija i brojni drugi, osudili su teroristički napad na Novom Zelandu, u gradu Christchurch gdje je naoružani napadač ubio 49, a teško ranio desetine ljudi.

“Najoštrije osuđujem zastrašujuće terorističke napade na džamije u Christchurchu”, poručio je Stoltenberg.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, u vezi s jutrošnjim terorističkim napadom na dvije džamije u Novom Zelandu, kazao je kako šokantna činjenica da su napadnuti civili okupljeni tokom molitve.

“Napad na civile okupljene povodom molitve izaziva šok i zgroženost. Nadamo se da će svi uključeni u ovaj zločin biti adekvatno kažnjeni”, poručio je Putin.

“Strašni teroristički napad u Christchurchu bio je usmjeren na mirnu molitvu muslimana. Ako su ljudi ubijeni isključivo zbog njihove vjere, to je napad na sve nas. Stojimo na strani žrtava. Novi Zelande ostani jak“, poručio je Mass.

EU uputila poruku saučešća povodom terorističkog napada na Novom Zelandu: “Napad na bogomolje je napad na svakog od nas”, stoji.

“Pozivamo cijeli svijet, posebno zapadne zemlje, da hitno poduzmu mjere protiv ovog opasnog kretanja koje prijeti cijelom svijetu”, izjavio je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad