Kenijac, koji plaću daje siromašnim učenicima, najbolji profesor na svijetu

Svijet 24. mar 201920:56 > 20:59
Izvor: AFP

Kenijski profesor nagrađen je za svoj predani rad i izabran za najboljeg u svijetu, a nagrada vrijedna milion dolara uručena mu je u nedjelju u Dubaju, priopćili su organizatori.

Profesor matematike i fizike Peter Tabichi bio je među desetero finalista iz različitih zemalja svijeta koji su izabrani za to, peto po redu godišnje međunarodno natjecanje kojemu je cilj valorizirati profesorsko zanimanje.

Svečanost je ove godine vodio australski glumac Hugh Jackman.

“Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika”, rekao je Tabichi primajući nagradu. “Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve”.

Kenijski profesor kojemu je 36 godina, 80 posto plaće daje najsiromašnijim učenicima škole u selu Pwani koji si inače ne bi mogli priuštiti školske uniforme i knjige.

“Zahvaljujući njegovoj predanosti, radu i vjeri u nadarenost njegovih učenika, njegova je škola, u zabitnom području i bez financijskih sredstava, osvojila nagradu za najbolju školu na međunarodnom natjecanju”, stoji u obrazloženju nagrade.

Organizator natjecanja je zaklada Varkey, sa sjedištem u Dubaju.

Osnivač zaklade je obitelj Varkey, Indijci koji su u 1950-im doselili u Ujedinjene Arapske Emirate, tada britanski protektorat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad