Predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika podnio ostavku

Svijet 02. apr 201922:07 > 22:11
Podijeli:
Izvor: AFP

Predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika podnio je ostavku.

”Predsjednik Abdelaziz Bouteflika je predsjednika Ustavnog vijeća zvanično obavijestio o svojoj odluci o okončanju obavljanja funkcije predsjednika“, javila je alžirska novinska agencija APS.

Načelnik Generalštaba alžirske vojske Ahmed Kayed Saleh prethodno je pozvao Boutefliku da smjesta podnese ostavku. Situaciju u zemlji opisao je kao tvrdoglavost krugova koji ne pridaju važnost ničemu osim vlastitim interesima.

Podsjetimo, Bouteflika je u ponedjeljak saopćio da će podnijeti ostavku prije 28. aprila, kada mu ističe mandat.

U subotu se nekoliko hiljada građana okupilo u glavnom gradu Alžira na protestu s kojeg su tražili od alžirskog predsjednika da odstupi s funkcije.

Građani su se okupili na trgu Al-Berid u Alžiru, a nosili su i transparente na kojima je pisalo: “Vojska i narod su braća”, “Napokon se čuje i glas vojske”.

Prije dvije sedmice, nakon nekoliko sedmica protesta protiv predsjednikovog plana da se kandiduje za peti mandat, 82-godišnji Bouteflika odgodio je izbore zakazane za 18. april i povukao kandidaturu.

Građani Aližra nastavili su s masovnim demonstracijama u nekoliko gradova, optuživši Boutefliku za neustavno produženje svog četvrtog mandata na poziciji predsjednika, koji bi trebao isteći narednog mjeseca.

U februaru, alžirski Nacionalni liberalni front kandidirao je Boutefliku za peti predsjednički mandat, uprkos njegovim zdravstvenim problemima. Bouteflika je bio predsjednik Alžira od 1999. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad