Napadač u Christchurchu optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava

Svijet 04. apr 201906:43 > 07:06
Podijeli:
Izvor: Anthony WALLACE / AFP

Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv australskog ekstremiste Brentona Tarranta (28) koji je u napadu na dvije džamije u Christchurchu ubio pedeset ljudi.

Tarrant je prvobitno optužen za ubistvo, no sudija je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva.

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu, 16. marta. Nije se izjasnio o krivnji, niti je zatražio puštanje uz kauciju.

Tarrant je 15. marta ušao u džamiju Al Noor oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je nastavio svoj masakr.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u vozilu u kojem je, prema policiji, bilo improvizovanih eksplozivnih naprava.

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu koji je podigao sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad