Brunejski sultan odgodio uvođenje smrtne kazne za homoseksualce i preljubnike

Svijet 05. maj 201917:43 > 17:50
Podijeli:
Izvor: BANDAR SERI BEGAWAN, BRUNEI

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah u nedjelju je produžio moratorij na smrtnu kaznu za homoseksualni odnos i preljub, nastojeći ublažiti negativne reakcije koje predvode slavne osobe poput Georgea Clooneyja i Eltona Johna.

Mala država u jugoistočnoj Aziji izazvala je globalnu osudu kad je 3. aprila objavila svoje tumačenje šerijatskih zakona po kojima se sodomija, preljub i silovanje kažnjavaju smrtnom kaznom, i to kamenovanjem, a krađa amputacijom.

Država Brunej dosljedno brani svoje pravo na provedbu zakona, čiji su elementi prvi put usvojeni 2014, a od tada su se primjenjivali u fazama.

U rijetkom odgovoru na kritike iz svijeta izgovorene protiv te naftom bogate države, sultan je kazao da se smrtna kazna neće primjenjivati pri provedbi šerijatskog kaznenog zakona (SPCO).

Na Bruneju su neka kaznena djela već podložna smrtnoj kazni. Riječ je o ubojstvu s predumišljajem i krijumčarenju narkotika, ali od 1990. godine nisu realizirana nikakva pogubljenja.

“Svjestan sam toga da postoje brojna pitanja i pogrešna shvaćanja kada je posrijedi provedba SPCO-a. No vjerujemo da će, pošto ih razjasnimo, težina i vrijednost tih zakona biti opravdane”, rekao je sultan u govoru održanom prije početka svetoga mjeseca ramazana.

“Vidite da već više od dva desetljeća, provodimo de facto moratorij na izvršenje smrtne kazne za slučajeve prema običajnom pravu. Isto će se primjenjivati ​​i u slučajevima koji podliježu šerijatskome kaznenom zakonu, a omogućuju širi prostor za potencijalno oslobađanje”, rekao je.

Bogati sultan, koji je svojedobno pilotirao vlastitim zrakoplovom 747 kako bi se sastao s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom, često se suočava s kritikama aktivista koji njegovu apsolutnu monarhiju smatraju despotskom. No promatrači ocjenjuju kako je neobično da reagira na kritike.

Sultanov ured objavio je službeni engleski prijevod njegova govora, što nije uobičajena praksa. “Cilj običajnog prava i šerijatskog zakona je zajamčiti mir i sklad u zemlji”, kazao je.

Provedba zakona, koju su osudili i Ujedinjeni narodi, potaknula je brojne slavne osobe i grupe za obranu ljudskih prava da zatraže bojkot hotela Dorchester u Londonu i hotela Beverly Hills u Los Angelesu u sultanovu vlasništvu.

Neke turističke agencije od tada su prestale promovirati Brunej kao turističku destinaciju. I premda vjerskim zakonima sultan traži moralno ponašanje, nedavno je bio uključen u skandal. Njegov brat, princ Jefri Bolkiah pronevjerio je državnih 15 miliona dolara za vrijeme mandata na mjestu ministra financija.

Navodno živi antiislamskim načinom života, o čemu svjedoče sudski slučajevi koji uključuju harem sa stranim ljubavnicama, kupnju auta, erotskih skulptura te luksuzne jahte naziva “Tits”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad