Cortizo pobijedio na predsjedničkim izborima u Panami

Svijet 06. maj 201908:25 > 08:36
Podijeli:
Izvor: Tanjug / AP, Arnulfo Franco

Politički veteran obrazovan u SAD Laurentino "Nito" Cortizo pobijedio je na predsjedničkim izborima u Panami s neočekivano tijesnim rezultatom, a njegovu pobjedu proglasilo je izborna komisija nakon prebrojanih 95 posto glasova.

U pobjedničkom govoru Cortizo je pozvao na nacionalno jedinstvo nakon što je pobijedio sa svega trećinom glasova uz očigledne podjele u zemlji u izborima koji se održavaju u jednom krugu.

“Panama je danas pobijedila i danas više nego ikad Panama mora udružiti snage”, rekao je bivši ministar poljoprivrede razdraganim sljedbenicima u sjedištu izborne kampanje.

Drugoplasirani Romulo Roux za pobjednikom je zaostao svega dva posto i oklijeva da prizna poraz tvrdeći da je pronašao neregularnosti na nekim biralištima.

Tokom kampanje obećao je da će osloboditi političku scenu od korupcije nakon što je ugled te države ukaljan korupcijskim skandalom vezanim uz brazilsku kompaniju Odebrecht i “curenjem” miliona dokumenata koji su pokazali da su svjetski bogataši koristili tu zemlju za poreske utaje.

“Panamci ne žele, ne cijene i ne žele više to trpjeti. Haos je iza nas. Javna sredstva pripadaju javnosti i sveta su”, rekao je Cortizo.

Dužnost će preuzeti 1. jula i trebaće da uskladi odnose s Washingtonom i Pekingom nakon što je odlazeći predsjednik Juan Carlos Varela iznervirao SAD uspostavom diplomatskih odnosa s Kinom, danas drugim najvećim korisnikom Panamskog kanala.

Cortizo, čija su djeca američki državljani i koji još uvijek redovno putuje u SAD na utakmice Texas Longhornsa, kaže da želi da poboljša odnose sa SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad