Strache podnio ostavku

Svijet 18. maj 201912:37 > 12:43
Izvor: AFP

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Heinz-Christian Strache podnio je danas ostavku kao rezultat korupcijskog skandala u kojem se našao.

Kako javljaju austrijski mediji, kancelar Sebastian Kurz prihvatio je ostavku vicekancelara Strachea nakon sastanka održanog u Beču danas.

Mediji su ranije javili da je Strache zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudio državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Video razgovora je nastao u ljeto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga iznijeli njemački magazin “Der Spiegl” i dnevnik “Suddeutsche Zeitung”.

‘Razgovarao sam sa federalnim kancelarom Sebastianom Kurzom danas u 11 sati, gdje sam ponudio ostavku na dužnost vicekancelara Republike Austrije i on će prihvatiti ovu odluku. Ovo radim jer želim da spriječim da se naudi prije svega mojoj porodici jer je to najvažnija stvar u mom životu, a onda da odvratim štetu od moje stranke I ureda koji sam držao. Pored toga ću u nedjelju podnijeti ostavku u Slobodarskoj partiji I predati vođstvom mom zamjeniku Norbertu Hoferu koji će voditi u prijelaznom periodu”, rekao je Strache.

Nakon ostavke, austrijski kancelar mora donijeti odluku o tome da li će ostati u koaliciji sa Stracheovom strankom ili će u ovoj zemlji biti rapsisani vanredni parlamentarni izbori.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad