Husagić za N1: Problematičan detalj u odnosu Dodika i Strachea

Svijet 21. maj 201907:37 > 07:41
Izvor: N1

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije, ocijenio je jutros u razgovoru za N1 da je ova članica Evropske unije u velikoj krizi. On je komentarisao korupcijski skandal koju je potresao ovu zemlju te govorio o odnosima Milorada Dodika s glavnim akterom ove afere - Heinzom Christianom Stracheom.

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Heinz-Christian Strache podnio je, podsjećamo, ostavku kao rezultat korupcijskog skandala u kojem se našao.

Suština je da je austrijski zamjenik kancelar želio da daje tendere određenim osobama u zamjenu za materijalnu koristi njegove partije. To je u suštini ilegalni način finansiranja partija. On savjetuje da taj novac ne ide direktno na stranku već na udruženja kako bi se izbjegla finansijska policija”, pojasnio je Husagić u razgovoru za N1.

Prema riječima našeg sagovornika, zatražena je i ostavka Sebastiana Kurza.

”U svakom slučaju, gospodin Strache je prije par dana dao ostavku. Jučer je ministar unutrašnjih poslova iz iste partije, smijenjen s njegove funkcije i samim tim su svi ministri iz te partije, iz protesta, napustili svoje ministarske pozicije i prijedlog je da njihova mjesta zauzmu eksperti’. Mi želimo i da Sebastian Kurz da ostavku”, naglasio je.

O odnosima Strachea i Dodika…

”Ono što je problematično u svemu tome, taj odnos gospodina Milorada Dodika i desnih partija je to što je on postao predsjednik Bosne i Hercegovine. Dok je bio u drugoj funkciji, bila je manja šteta. Ovo što je on posjetio gospodina Strachea u posljednje vrijeme je bila čista kampanja. S druge strane, to se desilo više puta i nije nešto neočekivano. Ono što je šteta sada za BiH je to što je predsjednik BiH davao podršku radikalnim partijama. Što se samog slučaja tiče, znate da su u zemljama istočne Evrope, ovakve stvari su normalne stvari. I problem je u tome što ljudi budu otkriveni, nemaju moralnu odgovornost da odstupe”, potcrtao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad