Varoufakis: Grčka će ispuniti sve obaveze prema MMF-u

Svijet 06. apr 201504:19 > 07:54
Izvor: EPA

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis rekao je u nedjelju nakon sastanka s dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu da Grčka "namjerava ispuniti sve obveze prema svim kreditorima, ad infinitum".

Kazao je da vlada također planira “duboko reformirati Grčku”, te da pokušava poboljšati učinkovitost “pregovora” sa kreditorima.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde objavila je u saopćenju nakon sastanka s Varoufakisom da pozdravlja njegovu potvrdu da će Atena tokom ove sedmice izvršiti uplatu rate kredita MMF-u.

Grčkoj ponestaje novca, a njezini kreditori, Evropska unija i MMF, zamrznuli su isplatu pomoći dok ljevičarska vlada ne postigne dogovor o paketu reformi.

Grčki ministar uprave Alekos Flabouraris izjavio je za grčku televiziju SKAI TV da će Varoufakis zatražiti od MMF-a pomoć u ubrzavanju tempa pregovora, koji su napeti i sporo napreduju.

Grčkoj u četvrtak dolazi na naplatu rata kredita MMF-a od 450 miliona eura.

“Pozdravljam potvrdu ministra da će plaćanje MMF-u bit izvršeno 9. aprila”, rekla je Lagarde.

Dodala je da će se pregled financija u Ateni i razgovori s timovima u Bruxellesu oko uvjeta grčkog paketa pomoći “nastaviti odmah u ponedjeljak”.

Grčka nije dobila sredstva od kreditora od avgusta prošle godine, te je posegnula za mjerama poput posudbe od državnih subjekata putem repo transakcija.

Nakon što prvi skup planiranih mjera nije uspio impresionirati kreditore, Atena je poslala detaljniji popis mjera institucijama koje predstavljaju kreditore – Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i MMF-u.

No, popis je stigao prekasno i o njenu nisu u srijedu poslijepodne raspravljali zamjenici ministara financija zemalja eurozone- radna skupina koja obično priprema sastanke za ministre financija eurozone koji mogu odlučiti o odobravanju novih kredita Grčkoj.

Dužnosnici EU-a kazali su da je postignut napredak u pregovorima, ali da je potrebno još raditi kako bi se postigao dogovor.

“Potrebno je obnoviti tok financiranja grčke privrede”, kazao je u subotu grčki ministar rada Panos Skourletis za novine Ependysi, optužujući kreditore da iskorištavaju financijska ograničenja Grčke kako bi povećali pritisak na Atenu.

“Hoće li zemlja ispuniti svoje vanjske obveze ovisi o konačnim političkim odlukama i stavu naših kreditora”, kazao je, dodavši da penzije i plaće nisu u opasnosti.