Duda kritikovao EU zbog odgode pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Svijet 05. jul 201914:02 > 14:05
Izvor: Fena

Poljski predsjednik Andrzej Duda kritikovao je Evropsku uniju u petak zbog odgađanja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nekoliko dana nakon što su istočnoevropske članice EU ostale bez najvećih pozicija u bloku.

“Evropska unija ne bi trebala tretirati druge države na ovaj način u vrijeme kada one implementiraju veoma zahtjevne reforme usmjerene ka budućim integracijama”, rekao je Duda na samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju, prenosi Reuters.

On je rekao da su ove države ispunile mnoge zahtjeve kako bi dobile pregovore.

Vlade Evropske unije prošlog mjeseca nisu ispunile obećanje da otvore pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a sada su suočeni s dodatnim odgađanjima njihove nade da se pridruže bloku zemalja i to zbog protivljenja sjeverne Evrope.

Ovih 28 država članica EU pristale su da donesu “jasnu i nezavisnu” odluku o pridruživanju ove dvije članice do oktobra.

Samit u Poljskoj okupio je lidere nekoliko EU zemalja, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i mnoge zapadnobalkanske zemlje koje se žele u budućnosti pridružiti Evropskoj uniji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ove sedmice da se protivi daljem proširenju EU u vrijeme kada se postojeće članice ne mogu složiti oko nekih bitnih pitanja.

Oni koji podržavaju ekspanziju EU prema istoku smatraju da će to puno bolje ublažiti rastući uticaj Rusije i Kine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad