Preživjeli masakra u Christchurchu gosti kralja Salmana na hadžu

Svijet 26. jul 201913:57 > 13:58
Podijeli:
Izvor: Reuters

Aya Al-Umari kaže kako osjeća kao da će joj brat biti u pratnji i da će joj stalno biti u molitvama kada otputuje na redovno godišnje hodočašće hadž.

Al-Umari jedna je 200 članova rodbine i preživjelih  u pucnjavi po džamijama u Christchurchu koji putuju u Saudijsku Arabiju kao gosti kralj Salmana. Kralj plaća sve troškove puta i smještaja tih ljudi, što bi moglo koštati više od milion dolara.

Saudijski ambasador u Novom Zelandu, Abdulrahman Al Suhaibani, u petak se oprostio s hodočasnicima u džamiji Al Noor, jednoj od dvije džamije u kojima je naoružani napadač ubio 51 osobu u martu. Al-Umari je kazala da je ambasador uručio muškarcima posebnu odjeću koju će nositi tokom hodočašća i poručio je ženama da će im njihovi paketi biti uručeni po dolasku u  Saudijsku  Arabiju.

Hussein, 35-godišnji brat Al-Umari, među ubijenima je u napadu na džamije.

Kazala je da joj je čast što kralj Salman sponzorira put, što je navedeno i u njenoj vizi u kojoj piše da putuje kao gost čuvara dvije svete džamije.

“To se desilo u tako savršeno vrijeme i pomaže mi također dA se nosim s bolom. To je velika čast za nas. Uvijek sam, prije nego što sam se udala, namjeravala da otputujem na Hadž. Sada mi je to pruženo na tanjiru. Osjećam da je to blagoslov Husseina koji brine za mene i moju porodicu”, kazala je  Al-Umari, prenosi Associated Press.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad