Pri slijetanju aviona Asiana Airlinesa 27 povrijeđenih

Svijet 15. apr 201508:41 > 08:50
Izvor: EPA

Airbus A320 južnokorejske kompanije Asiana Airlines imao je burno slijetanje u utorak navečer u zračnoj luci Hiroshime, na zapadu Japana, pri čemu je povrijeđeno 27 osoba od 81 koliko ih je bilo u letjelici, rečeno je iz službenog izvora.

Po prvim podacima letjelica je prilikom slijetanja udarila u komunikacijsku antenu, a nakon toga je otklizala nekoliko stotina metara i zavrtjela se za više od 90 stepeni u lošim meteorološkim uslovima s kišom i maglom.

Po slikama emitiranim u srijedu na japanskoj televiziji, komadi šest metara visoke antene raspršili su se po tlu a lijevo krilo Airbusa izgledalo je oštećeno.

Svih 73 putnika i osam članova članova posade na letu OZ162 evakuisano je putem sigurnosnih tobogana. Niko nije smrtno stradao ali je povrijeđeno 25 putnika i dva člana posade, objavila je japanska vlada.

Asiana Airlines priopćila je pak podatak o 18 povrijeđenih (14 Japanaca, dvoje Korejaca i dvoje Kineza).

Po novinskim izvještajima letjelica koja je pristizala iz zračne luke Incheon blizu Seula letjela je prenisko dok se približavala zračnoj luci ali ministarstvo prometa u Tokiju nije potvrdilo tu informaciju.

Aerodrom Hiroshima zatvoren je za saobraćaj i gotovo svi letovi su otkazani.