Kina poziva Veliku Britaniju da brzo identifikuje žrtve iz kamiona

Svijet 28. okt. 201909:10 > 09:12
Podijeli:
Izvor: Reuters/Hannah McKay

Kina se nada da će Velika Britanija uspjeti ubrzo identifikovati tijela 39 osoba koje su pronađene u hladnjači kamiona na jugoistoku Engleske.

Britanska policija je prvobitno vjerovala da su žrtve državljani Kine, ali je kasnije saopštila da još uvijek nije utvrđen njihov identitet.

Dosad su 24 vijetnamske porodice prijavile nestanak svojih najbližih lokalnim vlastima. U distriktu Yen Thanh prijavljen je nestanak 13 osoba za koje se strahuje da bi mogli biti među žrtvama pronađenim prošle srijede u industrijskom parku u Essexu.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Kine Chen Xiaodong izjavio je da slučaj pokazuje da je ilegalna migracija globalni problem.

“To je potrebno zajednički i pravilno riješiti kako bismo spriječili da se tragedije poput ove ponove u budućnosti”, izjavio je Chen na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Britanska policija je saopštila u subotu da svih 39 tijela čeka na autopsiju, te da žrtve još uvijek nisu identifikovane. Navode da bi identifikacija tijela mogla potrajati zbog nedostatka ispravne dokumentacije.

U međuvremenu, vijetnamska policija saopštila je u nedjelju da su uzeli forenzičke uzorke od građana koji vjeruju da bi njihovi članovi porodice mogli biti među 39 žrtava.

Policija je optužila vozača kamiona Mauricea Robinsona (25) za 39 slučajeva ubistva s predumišljajem i zavjere za krijumčarenje ljudi. On će se u ponedjeljak pojaviti na prekršajnom sudu u Chelmsfordu.

Troje osumnjičenih, koji su uhapšeni zbog povezanosti sa smrću 39 osoba, oslobođeno je u nedjelju uz kauciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad