Zašto većina američkih vojnih pilota nosi satove "Garmin"?

Svijet 30. okt 201908:04 > 08:05
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Erik De Castro

Dopisnik američkog portala "The Aviationist" Tom Demerly istraživao je koje satove nose piloti borbenih aviona F/A-18 i F-35 i shvatio da većina nosi uređaje kompanije "Garmin".

Nakon tog članka nekoliko izvora se obratilo medijima i objasnilo da je to što je “Garmin” omiljeni brend među pilotima posljedica nesreće koja se dogodila u januaru 2018. godine.

Tom prilikom u kabini “E/A-18G Growler”, na visini od 7,5 kilometara, za nekoliko minuta temperatura u kabini je pala na gotovo minus 20 stepeni, stvarajući kondenzaciju koja se pretvorila u gusti sloj leda koji je prekrio instrumentalne table.

Kada su bili praktično oslijepljeni i nisu mogli da se kreću, dva pilota su upotrebili satove „Garmin“ kako bi pratili kurs i kontrolisali visinu leta, prenosi Sputnik.

Piloti su uspjeli da bezbijedno slete, iako su zadobili povrede od smrzavanja.

Izvor : Garmin

Srećom po njih, prije nesreće bili su među prvim vojnim pilotima koji su dobili američke pametne satove. Prvo su dobili model „Phoenix 3“, ali, s povećanjem popularnosti tih satova među pilotima, kompanija je razvila nekoliko modela posebno za njih: „D2 Bravo Pilot“, “D2 Charlie”, “D2 Delta PX” i seriju MARQ.

Svi su opremljeni GPS navigacijom i topografskim mapama. Najnapredniji modeli čak su u stanju da mjere nivo kiseonika u krvi. Te satove koriste i piloti izviđačkih aviona U-2.

Dva najskuplja modela „MARQ Commander“ i „Aviator“ u SAD-u se prodaju za po 1.950 dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad