Četrnaestero mrtvih u ciklonu Bulbul koji je pogodio Bangladeš i Indiju

Svijet 10. nov 201915:06 > 15:08
Podijeli:
Izvor: Sachin KUMAR/AFP

Ciklon Bulbul koji je pogodio Bangladeš i Indiju za sobom je zasad ostavio 14 mrtvih te primorao dva miliona stanovnika Bangladeša da provedu noć u skloništima, saopćile su vlasti u nedjelju.

Ciklon, praćen vjetrovima koji su dosezali brzinu od 120 kilometara na sat, pogodio je obalno područje dvije susjedne države u subotu navečer, prouzrokujući zatvaranje zračnih i pomorskih luka.

U državi Zapadni Bengal na istoku Indije poginulo je sedam osoba, među kojima je dvoje smrtno stradalo kada su stabla pala na njihove domove.

Od posljedica urušavanja zida u susjednoj državi Odishi na sjeveroistoku zemlje, smrtno je stradala jedna osoba.

U Bangladešu je život izgubilo šest osoba, a najmanje 20 ih je povrijeđeno. Nestalima se smatra još pet osoba, a nakon potonuća ribarske brodice na rijeci blizu otoka Bhole na jugu zemlje.

Ciklon je prouzrokovao i veliku štetu na oko 4.000 domova izrađenih uglavnom od blata i lima, rekao je dužnosnik za upravljanje katastrofama.

Pristup obalnoj regiji Khulni u južnom Bangladešu, najteže pogođenoj ciklonom u čitavoj državi je onemogućen jer su ceste pune drveća iščupanog s korijenjem.

Niži dijelovi regije su u potpunosti poplavljeni, rekao je za AFP Enamur Rahman, ministar zadužen za upravljanje katastrofama.

Vlasti su saopćile da je intenzitet ciklona bivao sve manji dok se kretao prema unutrašnjosti zemlje.

Ciklon Bulbul najprije je pogodio Sundarban, područje ispresijecano brojnim kanalima u delti Gangesa u kojoj se nalaze najgušće šume mangrova na svijetu.

Podijeljena između Bangladeša i Indije, ova je regija dom ugroženog bengalskog tigra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad