Austrija pretvara rodnu kuću Hitlera u policijsku stanicu

Svijet 20. nov 201911:48 > 11:51
Izvor: Fena

Kuća u kojoj se rodio Adolf Hitler bit će pretvorena u policijsku stanicu, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova, nakon godina pravnih sporenja kako bi bilo spriječeno da zgrada postane neonacističko svetilište.

Pravougaona dvokatnica u austrijskom gradu Braunau na granici s Njemačkom, u kojoj je Hitler rođen 20. aprila 1889., preuzeta je pod upravu vlasti 2016. godine.

No, sudbina zgrade bila je podložna dugotrajnoj pravnoj bitci s porodicom Gerlinde Pommer, koja je kuću imala gotovo cijelo stoljeće.

To se završilo tek ove godine kada je najviši sud u zAustriji presudio o naknadi koju će porodica Pommer dobiti.

Ministarstvo unutarnjih poslova sada će objaviti poziv za arhitektonsko-građevinski projekt kako bi kuća bila stavljena u funkciju policijske stanice, prenosi Guardian.

“Buduća upotreba kuće od strane policije trebala bi dati jasan signal da ova zgrada nikada neće biti mjesto sjećanja na nacizam”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Peschorn u saopćenju za javnost.

Ovog mjeseca bit će raspisan evropski arhitektonski konkurs, a žiri stručnjaka, uključujući predstavnika grada, će kako se očekuje u prvoj polovini sljedeće godine donijeti odluku o najboljem dizajnu.

Najviši sud u Austriji presudio je ranije ove godine da porodica Pommer ima pravo na oko 810.000 eura odštete, manje nego što je (porodica) tražila, ali ipak više nego što je prvotno bilo ponuđeno.

Pommer je unajmio imovinu od 800 kvadratnih metara (koja također ima nekoliko garaža i parkirnih mjesta koja se nalaze iza glavne zgrade) Ministarstvu unutarnjih poslova još od 1970. godine.

Vlada je plaćala oko 4.800 eura mjesečno i koristila ga kao centar za osobe s invaliditetom.

No, ovaj se aranžman raspao 2011. godine kada je Pommer odbio izvesti osnovne radove na obnovi i odbio je kuću prodati. Od tada je zgrada prazna.

U jednom trenutku ministarstvo unutarnjih poslova je planiralo da se da kuća sruši, ali planovi su naišli na otpor političara i povjesničara.

Iako je Hitler proveo samo kratko vrijeme u toj kući, ona i dalje privlači nacističke simpatizere iz cijelog svijeta.

Svake godine na Hitlerov rođendan, antifašisti organiziraju protestni skup ispred zgrade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad