Holandska policija: Nema naznaka terorističkog motiva u napadu u Hagu

Svijet 01. dec. 201915:58 > 16:00
Podijeli:
Izvor: Reuters

Policija navodi da nisu pronašli nikakve naznake terorističkog motiva u napadu u prometnoj holandskoj trgovačkoj ulici u kojoj su povrijeđena tri tinejdžera.

Policija je u nedjelju, nakon ispitivanja 35-godišnjeg beskućnika, koji je uhapšen kao osumnjičeni za napad, saopćila da “do sada nema indicija koji ukazuju na mogući teroristički motiv.”

Nastavlja se istraga o motivima napada u kojem su povrijeđene dvije 15-godišnje djevojčice i 13-godišnji dječak. Hospitalizirani su i pušteni kući kasno u petak.

Holandska policija uhapsila je u subotu 35-godišnjeg beskućnika pod sumnjom da je nožem napao troje tinejdžera u ulici u Hagu.

Muškarac, čiji identitet nije objavljen, u Hagu rano uvečer u subotu priveden je u policijsku stanicu na ispitivanje, rekla je glasnogovornica policije Marije Kuiper.

Napadač je u petak navečer nožem ubo tri osobe u prometnoj trgovačkoj četvrti, koja je posebno bila puna ljudi zbog Crnog petka.

Napad je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je muškarac sa lažnim eksplozivom hladnim oružjem ubio dvije osobe u Londonu. Policija je to tretirala kao teroristički napad.

Glasnogovornica holandske policije Marije Kuiper izjavila je ranije da je prerano utvrditi motiv napada u Hagu. Žrtve, svi maloljetnici, pušteni su iz bolnice kasno u petak. Bilo je nejasno jesu li možda povrijeđeni kad su se gomile prazničnih kupaca uspaničile.

Video s lica mjesta pokazao je ljude kako bježe i vrište. Situacija se smirila dolaskom policije. Napad se dogodio u dijelu grada prepunom kupaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad