Rusija i Ukrajina dogovorile sporazum o tranzitu plina

Svijet 19. dec. 201922:45 > 22:46
Podijeli:
Izvor: (ilustracija)

Rusija i Ukrajina postigle su načelni sporazum o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine na pregovorima uz posredništvo Europske unije u Berlinu, kazao je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

Strane su mjesecima pregovarale o tome kako produljiti desetgodišnji ugovor koji istječe 31. prosina.

“Postignut je načelni sporazum, sada o njemu trebaju razgovarati prijestolnice”, Moskva i Kijev, rekao je Šefčovič iz Europske komisije koji je u četvrtak sudjelovao u Berlinu na trostranim pregovorima između Rusije, Ukrajine i Europske unije.

Nisu objavljene nikakve pojedinosti o sadržaju sporazuma.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak pozdravio je “vrlo produktivan rad” u pregovorima koji bi “vrlo brzo” trebali biti konkretizirani”.

Europske države iskusile su posljedice rusko-ukrajinskog plinskog rata početkom 2000. i zato su stvorile zalihe kako bi bile pripremljene za slučaj prekida isporuka plina,.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro da vjeruje da je sporazum postignut.

“Potrudit ćemo se raditi da ukrajinska strana bude zadovoljna i da naši europski potrošači mogu biti mirni”, rekao je Putin u četvrtak na svojoj velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusko-ukrajinski odnosi znatno su se pogoršali od 2014. kada je Rusija pripojila poluotok Krim i izbila je pobuna prorurskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Oko 13.000 ljudi do danas je poginulo u tom sukobu, prema procjeni Ujedinjenih naroda.

Takvo pogoršano ozračje utjecalo je na pregovore između ruskog naftnog diva Gazproma i ukrajinskog Naftogaza.

Ugovor koji istječe 31. prosinca bio je potpisan po završetku prethodne plinske krize koja je pogodila dobave za europske države početkom 2010.

Europa je dosta ovisna o ruskome plinu koji čini 35 posto europske potrošnje, no danas je manje ovisna o tranzitu preko Ukrajine.

Nakon dva rusko-ukrajinska plinska sukoba, 2006. i 2009., tranzit preko Ukrajine je pao za 40 posto u zadnjih 15 godina nakon što su Rusija i nekoliko europskih zemalja predvođenih Njemačkom izgradili plinovode kojima zaobilaze Ukrajinu.

U rujnu 2011. pušten je u rad plinovod Sjeverni tok koji prolazi ispod Baltičkog mora i povezuje ruska plinska polja s njemačkom obalom, a Sjeverni tok 2 treba biti inaguriran početkom 2020.

Problemi tranzita ruskog plina počeli su raspadom Sovjetskog Savzea jer se Rusija služi plinom kao “oružjem” protiv Kijeva prekidajući opskrbu u jesen ili u zimi (1992., 1993., 1994.)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad