Veleposlanik SAD-a kritikova zbog kazne istospolnom paru, mora napustiti Zambiju

Svijet 02. jan 202020:52 > 20:54
Podijeli:
Izvor: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Veleposlanik Sjedinjenih Država u Zambiji napustio je u četvrtak tu zemlju na jugu Afrike nakon što je zambijska vlada zatražila njegovo povlačenje zbog kritika odluke suda da na zatvorske kazne osudi homoseksualni par.

U kratkoj izjavi objavljenoj neposredno prije odlaska veleposlanik Daniel Foote je savjetovao zambijskom predsjedniku Edgaru Lunguu da se posveti vraćanju reputacije Zambije kao snažne demokracije i “izbjegne degradaciju ljudskih, ekonomskih i političkih prava njegovih građana”.

Foote je u studenom izazvao bijes zambijske vlade jer je kritizirao izricanje zatvorske kazne homoseksualnom paru. Istospolni odnosi odnosi su ilegalni u Zambiji.

“Osobno sam bio užasnut kada sam jučer pročitao osudu na 15 godina zatvora za dvojicu muškaraca koji su imali suglasan odnos koji apsoutno nikome nije štetio”, napisao je tada Foote u izjavi.

Veleposlanik je kasnije rekao da mu se zbog takvog stajališta prijetilo i uskratilo sudjelovanje na događanju na Svjetski dan AIDS-a.

Zambijska vlada je Washingtonu uputila prosvjednu notu u kojoj je tražila opoziv veleposlanika zbog tih “neprikladnih komentara” no osim toga se uglavnom nije oglašavala o njegovoj smjeni.

Zambija je uvelike ovisna o stranoj pomoći od koje znatan dio dolazi iz Sjedinjenih Država.

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ove je godine objavila da će predvoditi nastojanja da se homoseksualnost globalno dekriminalizira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad