Pakistanski sud poništio smrtnu kaznu bivšem premijeru Pervezu Musharrafu

Svijet 13. jan 202014:59 > 15:03
Izvor: Reuters

Pakistanski sud poništio je u ponedjeljak smrtnu kaznu dosuđenu u odsutnosti bivšem predsjedniku i generalu Pervezu Musharrafu uz obrazloženje da je posebni sud koji je proveo postupak i izrekao kaznu neustavan, objavio je sudski izvor.

“Podnošenje tužbe, uspostava suda, izbor tužitelja bili su protuzakoniti … Cijeli sudski postupak poništava se”, izjavio je državni odvjetnik Ishtiaq Khan koji zastupa vladu pred Visokim sudom u Lahoreu.

Sud sada može odrediti novo suđenje bivšem šefu državu koji je optužen i za druga kaznena djela, među ostalim i za ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto te istaknutog plemenskog vođe jugozapadne pakistanske pokrajine Balučistan.

Posebni sud 17. prosinca osudio je, u odsutnosti, Musharrafa na smrt “zbog visoke izdaje” jer je uveo izvanredno stanje u zemlji 2007. godine.

Okrutni izrazi korišteni u presudi “bude li pronađen mrtav, njegovo truplo bit će odvučeno do Islamabada i ondje visjeti tri dana”, izazvali su oštru polemiku u zemlji i gnjev vojske koja je vladala Pakistanom polovicu povijesti te zemlje otkako je stekla neovisnost. 

Takva presuda je “neustavna, protivna etici i nezakonita je”, rekao je glavni državni odvjetnik Anwar Mansoor Khan, kojega je imenovala vlada. 

Pervez Musharraf živi u egzilu u Dubaju odakle je video snimkom iz bolničkog kreveta komentirao presudu. Vrlo slab i govoreći s mukom Musharraf je rekao da je sudska presuda protiv njega motivirana “osobnom odmazdom”.

Musharraf je bio središnji akter pakistanske politike otkako je na vlast došao državnim udarom bez prolijevanja krvi u listopadu 1999. U lipnju 2001. proglasio se predsjednikom i pobijedio 2002. na spornom referendumu.

Suočen s islamističkim terorizmom u ime obrane nacionalnog jedinstva ukinuo je ustav 2007., čemu se usprotivio Vrhovni sud.  Svrgnut je 2008.

Musharraf je smatran umjerenim muslimanom, pio je viski i bio ključan saveznik Sjedinjenih Država u “ratu protiv terorizma” nakon atentata 11. rujna. Izbjegao je najmanje tri pokušaja ubojstva koje je planirala teroristička mreža Al Kaida u devet godina njegova mandata. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad