Poruke iz Berlina: Učvrstiti mir – spriječiti strano uplitanje u Libiju

Svijet 19. jan. 202018:51 > 18:57
Podijeli:
Izvor: N1

Njemačka je domaćin mirovne konferencije o Libiji, samo sedam dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu riješili višegodišnji sukob u toj zemlji. Građanski rat u Libiji traje još od svrgavanja predsjednika Moamera Gaddafija 2011. godine koji sada već sve više poprima obilježja međunarodnog sukoba.

Glavni zadatak pred sudionicima konferencije je učvrstiti mir, a spriječiti strano uplitanje u Libiju, pa i kroz vojnu pomoć. U tom smislu, predlaže se i uvođenje embarga na oružje, saopćava Berlin. Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih sedmica, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska pravasa sjedištem u Londonu.

“Ponovo vidimo terorističke grupe Daesha i Al Qaedae kako djeluju u Libiji. Teroristički napadi došli do tačke gdje ne prijete samo Libiji, nego i susjednim zemljama, kao i stabilnosti cijelog Mediterana. Međunarodna zajednica do ada nije pokazala potrebnu reakciju protiv nesrazmjernih akcija pučiste Haftara”, kazao je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan.

“Dajte, ljudi! Ovo predugo traje, sramota je! Da, jesmo svrgnuli Gaddafija 2011. godine, ali vrijeme je da krenemo dalje i ujedinimo Libiju pod okrilje Ujeninjenih nacija. To želimo, UN-ov mirovni proces. Prestanimo s trgovanjem pozicija, građani Libije su dovoljno patili, vrijeme je da krenemo dalje”, poručio je britanski premijer Boris Johnson.

Iza međunarodnog uključivanja u sukob stoje geopolitički interesi većih i manjih sila, pri čemu su posebno značajna unosna nalazišta nafte i plina. Rusija se nada da će dobiti milijarde dolara vredne ugovore koje je izgubila kad je Gadafi svrgnut.

“Mislim da smo uradili odličan posao na sastancima u Istanbulu. Pozvali smo sve strane Libije da odmah prstanu sa borbama. Iako još uvijek dogode pojedini napadi, oni su izdvojeni incidenti. Velike borbe su prestale na naš zahtjev”, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

Podsjetimo, Libija ima dve suprotstavljene vlasti: Međunarodno priznatu, ali prilično slabu vladu u Tripoliju na čelu s premijerom Fajezom al-Saradžom i drugu u istočnom gradu Tobruku, pod snažnom okupacijom generala Kaleda Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

“Ovdje smo da se suprotstavimo turskom uplitanju u Libiju. Erdogan misli da ima pravo na intervenciju na način na koji on to želi. Libijci su dovoljno patili”;

“Kako se usuđuje Europa dovesti Haftara, jednu takvu osobu. Ta osoba bi trebala biti uhapšena i odvedena pred Međunarodni sud pravde. Mi želimo mir i demokraciju. Činjenica da zapadne zemlje uopće govore o novom diktatorskom režimu u Libiji uvreda je libijskom narodu. Mi želimo demokratsku državu kao i svaka druga zemlja, zašto nam oduzimaju pravo na jednu takvu demokraciju?”, rekli su Libijci.

Eskalacija rata mogla bi izazvati i eskalaciju migrantske krize. Libija je, uz Tursku, glavna zemlja kroz koju migranti i izbjeglice prolaze na putu za Evropu, ploveći i često se utapajući u derutnim čamcima. Berlin bi mogao biti poslednja prilika da se zaustavi međunarodni oružani sukob u Libiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad