Trumpova administracija ukinula imigrantske vize za šest zemalja

Svijet 01. feb 202013:24 > 13:29
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa saopštila je da ograničava imigrantske vize za još šest zemalja koje, prema ocjeni zvaničnika, nisu ispunile minimum bezbjednosnih standarda.

Kako se navodi u saopštenju izdatom sinoć, imigranti iz Kirgizije, Mjamnara, Eritreje, Nigerije, Sudana i Tanzanije imaće nove restrikcije za dobijanje određenih viza za dolazak u SAD. Ne radi se o potpunoj zabrani putovanja, kao što je bilo kada je Trump prvo uveo restrikcije za neke zemlje što je izazvalo kritike širom svijeta zbog ocjene da su usmjerene protiv muslimana.

Trump je juče potpisao ukaz o novim ograničenjima koja stupaju na snagu 21. februara.

“Osnovno je za nacionalnu bezbjednost i vrhunac zdravog razuma da ukoliko neka strana zemlja želi da dobije prednosti imigracije i putovanja u SAD ona mora da ispuni osnovne bezbjednosne uslove koje određuju američka policija i obavještajni profesionalci”, saopštila je Bijela kuća.

Za Kirgiziju, Mjanmar, Eritreju i Nigeriju biće suspendovane sve imigrantske vize, odnosno aplikacije za one koji žele trajno da žive u SAD. Tu su uključene vize za ljude koje sponzorišu članovi porodice ili poslodavci, kao i program viza diverziteta prema kome je stavljeno na raspolaganje 55.000 viza u najnovijoj lutriji. U decembru je, na primjer, izdato 40.666 imigrantskih viza za sve zemlje svijeta.

Za Sudan i Tanzaniju biće suspendovano izdavanje viza diverziteta. State Department kompjuterski izvlači lutriju ljudi iz cijelog svijeta i izdaje godišnje 55.000 viza diverziteta. Nigerija je već ranije isljučena iz te lutrije zajedno sa drugim zemljama koje imaju više od 50.000 državljana koji su emigrirali u SAD prethodnih pet godina.

Restrikcije se ne odnose na neimigrantske vize, za one koji putuju u SAD za privremeni boravak, kao što su turistički boravci, poslovna putovanja ili putovanja radi liječenja. U decembru je, na primjer, izdato oko 650.760 neimigrantskih viza za cijeli svijet.

Nove restrikcije su brzo naišle na kritike onih koji se zalažu za imigraciju i koji su ih osudili kao novu zabranu za muslimane.

Sudan i Kirgizija su većinski muslimanske zemlje, a Nigerija, sedma najbrojnija zemlja na svijetu sa preko 200 miliona stanovnika, je otprilike podjednako podijeljena između hrišćana i muslimana.

Nova ograničenja znatno su blaža nego Trumpove prvobitne zabrane kojim je zabranjen ulazak u zemlju državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena na 90 dana, blokiran prihvat izbjeglica na 120 dana i prekinuta putovanja iz Sirije. Američka vlada prekinula je izdavanje većine imigrantskih i neimigrantskih viza za državljane tih zemalja, sa izuzecima za studente i osobe za “znatnim kontaktima” u SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad