Koronavirus odnio više života nego SARS

Svijet 03. feb 202008:10 > 08:13
Izvor: REUTERS/China Daily

Vlasti u provinciji Hubej objavile su danas 56 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, čime je broj umrlih od posljedica ovog virusa u Kini porastao na 360, što je više nego za vrijeme epidemije SARS-a početkom dvijehiljaditih godina, kada je u Kini preminulo 349 osoba.

Zdravstvena komisija Hubeja, provincije u centru Kine gdje je žarište nove epidemije, u svom dnevnom izvještaju saopštila je i da je zabilježeno 2.103 novih slučajeva oboljelih. Time je, prema zvaničnim podacima, ukupan broj oboljelih u cijeloj Kini sada 16.480.

Epidemiju je Svjetska zdravstvena organizacija prošle nedjelje proglasila globalnom vanrednom situacijom, sa prijavljenim slučajevima u više od 20 zemalja.

U nedjelju je zabilježenprvi smrtni slučaj od koronavirusa van Kine, na Filipinima. U Manili je umro 44-godišnji Kinez, porijeklom iz Vuhana, glavnog grada Hubeja, gdje je i počela epidemija.

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja G7 saopštila je da će udružiti snage u borbi protiv ove epidemije, saopštilo je njemačko Ministarstvo zdravlja u nedjelju.

“Dogovorili smo se da mora da postoji konferencijska telefonska veza ministara zdravlja članica G7 kako bismo imali jedinstven odgovor”, rekao je njemački ministar zdravlja Jens Špan poslije telefonskog razgovora s američkim kolegom.

Novi oblik koronavirusa pojavio se krajem decembra prošle godine na pijaci u Vuhanu, gdje se prodaju divlje životinje. Epidemija se zatim proširila van Hubeja posebno sa povećanim putovanjima tokom raspusta povodom kineske Nove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad