EU: Pušači kupuju cigarete uprkos poskupljenjima

Svijet 10. feb. 202015:46 > 15:51
Podijeli:
Izvor: Reuters/Andrea Comas

Veće cijene duhanskih proizvoda u Evropskoj uniji ne odvraćaju korisnike duhana, objavljeno je u novom izvještaju Evropske komisije.

Komisija je u ponedjeljak objavila ocjenu pravila EU o oporezivanju duhana, a podaci pokazuju da Bugarska ima najniži nivo oporezivanja duhana u Evropi. Istaknuto je da i dalje izaziva veliku zabrinutost to što 26 posto ukupne odrasle populacije u EU i 29 posto mladih Evropljana u dobi od 15 do 24 godine puše.

Povećanje minimalnih stopa nameta EU za cigarete i sitno rezani duhan imalo je utjecaj u samo nekoliko država članica, koje su u startu imale vrlo nizak nivo oporezivanja. U izvještaju je istaknuto da, iako trenutna pravila dobro funkcioniraju u pogledu predvidljivosti i stabilnosti fiskalnih prihoda država članica, ona više nisu učinkovita u odvraćanju pušača.

Procjenom se uzimaju u obzir razlike u cijenama između država članica gdje se prosječna cijena kutije cigareta može kretati od 2,57 do 11,37 eura i predstavlja dovoljan ekonomski poticaj za visoke razine prekogranične kupovine, prenosi BTA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad