S. Arabija: Primirje u Jemenu stupa na snagu 12. maja

Svijet 08. maj 201520:50 > 20:52
Izvor: Anadolija

Saudijska Arabija proglasila je jednostrano primirje u Jemenu koje će stupiti na snagu 12. maja i zatražila je od šiitskih pobunjenika i njihovih saveznika da zaustave borbe. Ostalo je nejasno da li su Hutiji, koje podržava Iran, spremni da polože oružje.

Na konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir izjavio je da će prekid neprijateljstava stupiti na snagu u utorak u 23 sata po lokalnom vremenu. Takozvana humanitarna pauza može se obnoviti, u zavisnosti od povinovanja pobunjenika koji su protjerali jemensku međunarodno priznatu vladu iz zemlje, prenosi AP.    

Objava u Parizu uslijedila je nakon što je koalicija pod saudijskim vodstvom koja provodi zračne udare u Jemenu proglasila pobunjeničko uporište duž granice s kraljevstvom “vojnom metom” i dala je mještanima ultimatum da napuste regiju do pada noći. Ultimatum je obavljen na državnoj TV.  

Eskalacija nasilja u sjevernoj jemenskoj pokrajini Saada reakcija je na nedavne prekogranične napade Hutija na saudijske gradove u blizini granice, za koje je koalicija najavila “oštar odgovor”.  

Jemenski zvaničnici saopćili su da je više od 50 zračnih udara po Saadai izvedeno tokom noći i u ranim jutarnjim satima. Saudijska novinska agencija javila je da su avioni uništili tvornicu nagaznih mina, telekomunikacijski kompleks i komandne centre u Saadai.  

Al-Jubeir i Kerry izjavili su u četvrtak u Rijadu da rade na primirju i da im je potrebno više vremena da razrade detalje. U petak u Parizu, gdje se sastao s ostalim arapskim ministrima vanjskih poslova, Kerry je izjavio da je primirje uslovljeno prekidom bombardovanja, pucnjave, regrupiranja snaga i pokreta teškog naoružanja.    

“Humanitarna katastrofa se stvara”, upozorio je Kerry, rekavši da civili ostaju bez hrane, goriva i lijekova i da je potrebno omogućiti humanitarnim grupama da unesu namirnice u zemlju.  

Kazao je da svi koji brinu o Jemenu, ili se pretvaraju da brinu, trebaju djelovati kako bi pomogli da prekid vatre stupi na snagu.