Njemačke vlasti će slučaj u Hanau tretirati kao mogući teroristički napad

Svijet 20. feb 202011:03 > 11:05
Podijeli:
Izvor: YANN SCHREIBER / AFP

Njemačke vlasti će slučaj u Hanau tretirati kao mogući teroristički napad. U obrazloženju se navodi da je napad ima potencijalne ksenofobične motive.

Najmanje devet osoba je ubijeno, a pet povrijeđeno u dva napada na nargila barove u njemačkom gradu Hanau, 25 kilometara udaljenom od Frankfurta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je otkazala današnje planirane aktivnosti zbog napada u njemačkom gradu Hanauu.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je izjavio da je kancelarka zbog napada u Hanauu otkazala planirane aktivnosti u gradu Halleu.

Istakao je također kako njemačka kancelarka pomno prati sve što se dešava u vezi s napadom u Hanauu.

Njemački šef diplomatije Heiko Maas je putem Twittera istakao da su njegove misli uz porodice žrtava i ranjene osobe.

Prema posljednjim informacijama, osoba za koju se sumnja da je napadač, pronađena je mrtva u svojoj kući, gdje je, kako se čini, izvršila samoubistvo, javlja Reuters. Još jedno tijelo pronađeno je u kući napadača, potvrdila je policija.

Prema pisanju Bilda, napadači su prvo ispred nargila bara “Midnight” ubili troje i ranili jednu osobu. Potom su se odvezi u četvrt Kesselstadt, upali u bar istog tipa i ubili još petoro ljudi, a ranili četvoro.

Mediji prenose da je riječ o državljaninu Njemačke i da je u svom automobilu imao municiju i časopis o naoružanju. Dodaje se da je imao dozvolu za lovačko oružje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad