Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

Svijet 24. feb 202017:55 > 18:17
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Bivši filmski mogul Harvey Weinstein, čije seksualno zlostavljanje mladih glumica u usponu je pokrenulo #MeToo pokret, proglašen je krivim po četiri od pet točaka optužnice u ponedjeljak na suđenju u New Yorku.

Porota je vijećala pet dana prije nego je donijela presudu, i time upotpunila pad nekad jednog od najmoćnijih ljudi filmske industrije i nezavisne produkcije, čiji filmovi su osvojili 81 Oskar.

Točke po kojima je proglašen krivim uključuju seksualni napad i silovanje, no oslobođen je najozbiljnije optužbe, one za predatorski seksualni napad. Weinsteina sad očekuje izricanje kazne, koja će najvjerojatnije biti višegodišnja kazna zatvora.

Ključni svjedok u suđenju bila je glumica Anna Sciorra, najpoznatija po ulozi u seriji Sopranos, koja je svjedočila kako se Weinstein nenajavljeno pojavio u njenom stanju u New Yorku ranih devedesetih, silovao je, i zatim ju natjerao na oralni seks.

Protiv Weinsteina je podignuta optužnica u pet točaka koje su se temeljile na svjedočenju Sciorre i dvije druge žene – mlade glumice koja je svjedočila da ju je Weinstein silovao u ožujku 2013. godine, i bivše asistentice TV produkcije, Mimi Haleyi, koja je svjedočila da je prisilno nad njom počinio oralni spolni odnos u ožujku 2006.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad