Varoufakis: Grčkoj za nekoliko sedmica prijeti bankrot

Svijet 12. maj 201509:13 > 09:13
Izvor: EPA

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis tvrdi da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da će za nekoliko nedjelja kriza dostići vrhunac, javlja britanski javni BBC.

“Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko idućih nedjelja”, rekao je Varoufakis novinarima u Bruxellesu.

pročitajte još

Njegovo upozorenje je uslijedilo poslije sastanka ministara finansija eurozone u Bruxellesu na kom su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrijednosti od 7,2 milijarde eura. Po okončanju sastanka, ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima.

Kako podseća BBC, Grčka je jučer pokrenula transfer 750 miliona eura vrijedne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan prije isteka roka.

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su ovom trenutku u izuzetno lošem stanju da je u jednom trenutku čak bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta, navodi britanski servis.

U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospijevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi eura, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde eura u julu i avgustu.