Rusija gradi devet novih vojnih satelita

Svijet 20. okt. 201411:08 > 11:09
Podijeli:
Izvor: EPA

Rusija će povećati kapacitet svojih vojnih komunikacija sa devet novih satelita do 2020. godine, izjavio je danas zamjenik načelnika Generalštaba general major Kalil Arslanov.

“Orbitalna grupa vojnih komunikacionih satelita biće dopunjena sa devet modernih uređaja do 2020. godine”, rekao je Arslanov, koji je i komandant Glavnog odjeljenja za komunikacije u ruskoj armiji.

Arslanov je rekao da će brzina protoka podataka porasti na osam megabita u sekundi, a u nekim pravcima i na 100 megabita u sekundi, prenio je TASS.

Procjenjuje se da Rusija ima više od 100 satelita u različitm orbitama, a dvije trećine su vojni sateliti ili aparati sa dvostrukom ulogom.

Rusija je pokrenula vojni svemirski program tokom šezedesetih godina prošlog vijeka lansiranjem prvih vojnih satelita u svemir. Tokom devedesetih, vojni sistemi u svemiru konstantno su degradirani usljed nedostatka novca za nove satelite.

Predsjendik Vladimir Putin obećao je da će sistem vojnih satelita biti obnovljen.

Jedan od najnovijih planova Rusije je kreiranje svemirskog sistema za upozoravanje na balistike projektile. Ministar odbrane Sergej Šojgu 9. oktobra je rekao da će ovaj sistem zamijeniti sovjetsku tehnologiju za rano upozoravanje na projektile.